Skip to content Skip to footer

Τι είναι το Παρατηρητήριο Δεξιοτήτων για τις Περιοχές ΔΑΜ;

Το Παρατηρητήριο αποτελεί ένα εξειδικευμένο εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί και να αναλύει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε περιοχές που επηρεάζονται από τη μετάβαση από τον λιγνίτη (Περιοχές ΔΑΜ). Στόχος του είναι να συνδέσει τις δεξιότητες των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές με τις απαιτήσεις των τοπικών επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη της περιοχής.

Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες του Παρατηρητηρίου;

Καταγραφή Αναγκών: Συλλέγει δεδομένα για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, τις απαιτούμενες δεξιότητες και τα κενά που εντοπίζονται στην αγορά εργασίας των περιοχών ΔΑΜ.
Ανάλυση Δεδομένων: Διεξάγει έρευνες και αναλύσεις για να κατανοήσει τις τάσεις της τοπικής αγοράς εργασίας, τις ανάγκες για αναβάθμιση των δεξιοτήτων και τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ενημέρωση και Στήριξη: Παρέχει συνεχή ενημέρωση στα Κέντρα Δεξιοτήτων, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες σύζευξης προσφοράς και ζήτησης ,καθώς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες κατάρτισης και επανακατάρτισης να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας
Στρατηγική Ανάπτυξη: Συμβάλλει στη διαμόρφωση στρατηγικών για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, προωθώντας την ανάπτυξη νέων κλάδων και δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ποια είναι τα οφέλη του Παρατηρητηρίου;

Αύξηση της Απασχόλησης: Διευκολύνει την εύρεση εργασίας για τους ανέργους και τους εργαζόμενους που επιθυμούν αλλαγή καριέρας.
Ανάπτυξη των Τοπικών Οικονομιών: Συμβάλλει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και στην προσαρμογή της οικονομίας στις νέες προκλήσεις.
Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας: Προωθεί την ανάπτυξη κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων.
Στοχευμένες Δράσεις Κατάρτισης: Επιτρέπει την παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας

Έρευνες πεδίου

Οι έρευνες πεδίου αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για την κατανόηση και αντιμετώπιση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού στις περιοχές που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση. Οι έρευνες αυτές σχεδιάζονται για να προσφέρουν μια λεπτομερή και συνεχή εικόνα των εξελίξεων στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές, με απώτερο στόχο τη στοχευμένη αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση εργαζομένων και ανέργων. 

Ειδικές Μελέτες

Οι ειδικές μελέτες που διεξάγουμε επικεντρώνονται στην καταγραφή και επικαιροποίηση των διαθέσιμων προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων. Οι μελέτες γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να σας παρέχουμε πάντοτε ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες.

Κλαδικές Εκθέσεις

Οι κλαδικές εκθέσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου αφορούν  τη συστηματική και ολοκληρωμένη καταγραφή των κενών που υπάρχουν τόσο σε ζητούμενες όσο και σε προσφερόμενες γνώσεις, ικανότητες και επαγγελματικές ειδικότητες στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ). Οι λιγνιτικές περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία ενεργειακής μετάβασης, αντιμετωπίζουν σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση των αναγκών αυτών.